Consortium on Individual Development

Nieuws

Onderzoeksproject Chantal Kemner genomineerd voor Huibregtsenprijs 2016

Het onderzoeksproject Hoe wordt een babybrein sociaal? van hoogleraar Biologische Ontwikkelingspsychologie Chantal Kemner is genomineerd voor de prestigieuze Huibregtsenprijs 2016. De prijs is bedoeld voor een recent onderzoeksproject dat wetenschappelijk vernieuwend en maatschappelijk relevant is. 

De jury van de Huibregtsenprijs, voorgezeten door KNAW-president José van Dijck, heeft zes van de 23 ingezonden onderzoeken genomineerd. De winnaar wordt bekendgemaakt op De Avond van Wetenschap & Maatschappij en ontvangt in de Haagse Ridderzaal uit handen van staatssecretaris Sander Dekker een sculptuur (‘De Denker’) en een geldbedrag van € 25.000,-, te besteden aan onderzoek. 

Hoe wordt een babybrein sociaal?

Met haar onderzoeksproject wil Kemner achterhalen hoe het vermogen om sociale signalen te verwerken zich ontwikkelt. Vanuit onderzoek naar de problemen in het sociaal contact heeft de Utrechtse hoogleraar aangetoond dat er bij autisten afwijkingen te zien zijn in de vroege visuele verwerking van sociale informatie (waarneming van gezichten en emoties). Haar innovatieve manier van denken heeft het autisme-onderzoek op een hoger plan gebracht.

Spannende wetenschap

Maar Kemner geeft aan meer te willen: ze is ervan overtuigd dat gerichte behandeling voor autisten pas zinvol is wanneer we de gewone ontwikkeling van sociaal gedrag en de relatie met hersenontwikkeling begrijpen. Daarom richt zij zich op de vraag hoe het brein van een baby sociaal wordt. Omdat baby’s zich moeilijk laten testen, heeft ze verschillende instrumenten voor babyonderzoek ontwikkeld. De multidisciplinaire en geïntegreerde benadering (ontwikkelingspsychologie, pedagogiek, neurocognitie en neurobiologie) van Kemner levert volgens de jury van de Huibregtsenprijs spannende wetenschap op.

Daar wordt de maatschappij beter van

De jury spreekt in haar juryrapport van prachtig longitudinaal onderzoek vanuit het door Kemner opgerichte en geleide KinderKennisCentrum, en is overtuigd van de maatschappelijke relevantie van het onderzoeksproject: “Van kinderen helpen zich goed te ontwikkelen, van ze effectiever begeleiden en van het verbeteren van de zorg voor kinderen met gedragsproblemen, daar wordt de maatschappij beter van. De oorspronkelijke en baanbrekende manier waarop Kemner deze doelen vormgeeft is lovenswaardig.”

De andere genomineerden zijn te vinden op de website van de Huibregtsenprijs.